DGN Groep _ er is altijd meer

mrt/13

27

Weinig animo voor Blok-hypotheek

De Blok-hypotheek wordt tot nu toe door de meeste banken als niet interessant gezien. De meeste banken en hypotheekadviseurs verwachten niet dat de Blok-hypotheek zal aansluiten op een behoefte in de markt. De verwachting is dan ook dat zij de Blok-hypotheek niet zullen aanbieden. 

Daarnaast hekelen zij de complexiteit en de hoge kosten van het product. Dat blijkt uit een rondgang onder de tien grootste hypotheekverstrekkers door online hypotheekadviseur Hypotheek24 in samenwerking met RTL Nieuws. De hypotheek moest het starters mogelijk maken om een huis te kopen en de woningmarkt weer in beweging brengen.

Uit de rondgang blijkt dat de twee grootste hypotheekverstrekkers van Nederland, Rabobank en de ING, geen plannen hebben om een Blok-hypotheek aan te bieden. Ook andere banken, zoals SNS, Moneyou, Delta Lloyd en Royal Bank of Scotland laten weten geen haast te maken met de productontwikkeling of het product niet als commercieel interessant te zien. Alleen ABN Amro zegt in de tweede helft van het jaar een dergelijke hypotheek aan te willen bieden.

Peter Ruys, directeur van Hypotheek24: ‘Je ziet dat zowel hypotheekverstrekkers als klanten niet op het product zitten te wachten. Dit is nou typisch een plan dat in de Haagse wandelgangen is bedacht, maar waar de markt niet op zit te wachten.’

De Blok-Hypotheek is door minister Blok van Wonen ontwikkeld om starters te helpen op de woningmarkt. De consument sluit met een Blok-hypotheek naast een normale annuïteitenhypotheek een extra schuldopbouwhypotheek af. Deze extra lening wordt gebruikt om de maandlasten uit de eerste hypotheek te dempen. Aan het einde van de looptijd blijven consumenten hierdoor echter wel met een restschuld zitten. Daarnaast zijn de totale kosten die de consument betaalt voor zijn hypotheek een stuk hoger dan bij een normale annuïteiten- of lineaire hypotheek.

· ·

Nog geen reacties.

Plaats een reactie

<<

>>

© 2010 DGN Publishers