DGN Groep _ er is altijd meer

jan/15

20

Zorgverzekeraars letten niet op kwaliteit, maar op prijs

Zorgverzekeraars hebben de opdracht om zorg in te kopen van hoge kwaliteit. Tegelijk moet de zorg betaalbaar zijn. Zorgverzekeraars hebben echter weinig inzicht in de kwaliteit van behandelingen, waardoor zij met name inkopen op prijs. Door selectief zorg in te kopen zouden dure of slechte zorgaanbieders worden geweerd of gedwongen te verbeteren.

zorgverzekeraars

Klachten over zorgverzekeraars

Verschillende deskundigen klaagden hier maandagochtend over in de Tweede Kamer, tijdens een discussie over de rol van de zorgverzekeraars. Directeur Judith Veenendaal van de LVVP vertelt dat er nog bijkomt dat het kabinet de afgelopen jaren verschillende, en volgens haar contraproductieve, overeenkomsten heeft gesloten wat betreft uitgavenplafonds. Ze verklaart: ‘Vrijgevestigde psychologen bijvoorbeeld moeten daardoor steeds kijken hoeveel kosten zij nog mogen maken in een jaar. Geregeld komt voor dat zij geen nieuwe patiënten meer mogen aannemen of lopende behandelingen moeten afbreken, omdat ze aan hun plafond zitten. Door al het gereken zijn ze ook nog eens 30% van hun tijd kwijt aan administratieve lasten’. De grote nadruk op het beheersen van de kosten zal aanbieders uit de markt gaan drukken, en volgens Veenendaal leiden tot het verschralen van de zorg.

NPCF, patiëntenfederatie, en de Consumentenbond klaren over de positie van de verzekerde, die ‘zwaar onder de maat is’. Ook huisartsen scharen zich hierachter, vindt de Landelijke Huisartsenvereniging. Maar liefst 92% van de huisartsen durfde een contract die ze wordt voorgelegd door een zorgverzekeraar niet te weigeren omdat ze bang zijn voor inkomensderving en druk vanuit de verzekeringswereld. LHV-voorzitter Ella Kalsbeek vertelt dat ‘De machtsbalans is doorgeslagen’.

·

Nog geen reacties.

Plaats een reactie

<<

>>

© 2010 DGN Publishers