Nieuwe wetsvoorstellen advocaten

Voorstellen over bezuinigingen op rechtshulp en toezichthouder voor advocaten

Sinds kort mogen verdachten al bij hun eerste verhoor gebruik maken van een advocaat. Staatsecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie wil gaan bezuinigen op de door de overheid betaalde rechtshulp. Door nog maar de helft te vergoeden in plaats van het volledige bedrag hoopt hij de rechtshulp betaalbaar te houden voor de overheid.

Advocaten zijn het op zijn zachtst gezegd niet eens met de maatregelen. Ze weigeren akkoord te gaan met het voorstel en dreigen zelfs de rechtshulp aan cliënten die de rekening niet zelf kunnen betalen te stoppen. Hiermee heeft de regel niet alleen invloed op het salaris van de advocaat maar ook op de cliënten die zich de hulp gewoon niet kunnen veroorloven. Geertjan van Oosten van de Nederlandse Vereniging van Strafadvocaten zegt hierover het volgende: ‘Dit is een bezopen voorstel. Nederland moet van het Europese Hof zorgen voor rechtshulp rondom verhoren en dan komen ze met deze uitgeklede regeling.’

Daarnaast is er ook een voorstel gedaan over een toezichthouder voor advocaten. De toezichthouder zal in de gaten houden of de advocaat zijn werk goed doet en kan eventueel maatregelen nemen als dit nodig is. Het orgaan zal binnen de orde van Nederlandse advocaten vallen maar wel onafhankelijk zijn. Zo zullen er bijvoorbeeld geen advocaten in zitten. Vorig jaar liet de advocatuur al weten dat er geen toezicht van buiten de beroepsgroep moet komen. Dat zou afbraak doen aan de onafhankelijkheid van de advocatuur.

1 thought on “Nieuwe wetsvoorstellen advocaten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *