Veranderingen op de huizenmarkt per 1 juli 2015

Het is weer tijd voor verandering. Per 1 juli 2015 worden een paar wijzigingen doorgevoerd op de huizenmarkt die met name invloed hebben op het leenbedrag. Misschien vond jij de regels voor het maximale leenbedrag al streng genoeg, maar de overheid vindt dat er toch nog te veel mensen in de financiële problemen zijn, doordat de hypotheeklasten te hoog liggen. Daar willen ze wat aan doen. De grens waaronder je nog een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie kan krijgen, gaat omlaag en de regels voor hoeveel jij kan maximaal lenen worden strenger. We zetten de wijzigingen en de NHG regels op een rijtje.

NHG regels

NHG-grens daalt

Per 1 juli wordt de grens waaronder je een hypotheek met NHG kan krijgen verlaagd van 265.000 naar 250.000. In de praktijk betekent dat dat het huis dat je koopt nog maximaal 231.000 euro mag kosten. Voor 1 juli is dit nog 250.000 euro. Wie een hypotheek onder NHG regels heeft, geniet van extra bescherming op het moment dat je de maandlasten onverhoopt niet meer kunt dragen. De kosten voor NHG zijn 1% van jouw hypotheeksom. In ruil daarvoor krijg je wel een flink lagere rente van de bank.

nhg-regels

Strengere regels maandlasten

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, beter bekend als Nibud, stelt jaarlijks de normen vast waar hypotheken aan moeten voldoen. Het Nibud houdt in de gaten of mensen bij de huidige leennormen niet in de problemen komen. Zoja, dan stellen ze de zogenaamde  financieringslastpercentages bij. Deze percentages bepalen welk deel van het inkomen gebruikt mag worden voor de hypotheek. Doel is om zo te waarborgen dat mensen nu en in de toekomst nog voldoende over houden om de maandlasten van de hypotheek te kunnen betalen. Het Nibud heeft besloten dat de regels nog scherper moeten en dat meer rekening gehouden dient te worden met onverwachte uitgaven als hoge zorgkosten of het krijgen van een kind.

In de praktijk komt het erop neer dat vooral mensen met een gemiddeld inkomen (rond de 35000 euro per jaar) er het meeste van merken. Zij zullen rond de 5 á 10% minder kunnen lenen.

een huis kopen? Regel het bij de notaris

Wil je een huis kopen binnen of buiten de NHG regels? Dan heb je een notaris nodig. Via DeGoedkoopsteNotaris.nl kan je zelf de prijzen van notarissen vergelijken en gratis offertes opvragen. Notarissen bepalen  hun  eigen tarieven en die kunnen variëren van 726 tot 1897 euro. Het is daarom zeker de moeite waard om eens te spieken wie de goedkoopste notaris bij jou in de buurt is.

1 thought on “Veranderingen op de huizenmarkt per 1 juli 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *