‘Execution Only-hypotheek: hoe werkt dat?’

Het afsluiten van een hypotheek zonder hypotheekadvies wordt ook wel een execution only-hypotheek genoemd. Het afsluiten van een hypotheek zonder advies van een hypotheekadviseur is aantrekkelijk omdat je dan geen kosten hoeft te betalen voor hypotheekadvies. Advies voor een hypotheek kost al snel € 2000,- tot € 3000,-, terwijl je tegenwoordig ook makkelijk zelf je hypotheek kunt afsluiten. Kortom, er is een flinke besparing mogelijk door jouw hypotheek zelf online af te sluiten.

Execution only-hypotheek afsluiten bij Hypotheek24.nl

Wil jij op basis van execution only een hypotheek afsluiten en zo besparen op je kosten? Dat gaat als volgt te werk:

  • Stap 1: Je doorloopt ons stappenplan waarin alle relevante zaken aan bod komen om zelf je hypotheek samen te stellen (denk aan rentevast periode, hypotheeksom etc.).
  • Stap 2: Aan het einde van het stappenplan krijg je een overzicht van hypotheekverstrekkers, waaruit je een keuze maakt.
  • Stap 3: Zodra je alle details van je hypotheek kent en weet bij welke hypotheekverstrekker je het geld wilt lenen voor de aankoop van je woning, dan kun je via ons de hypotheek afsluiten.
  • Stap 4: Je controleert je gegevens, doet de kennis en ervaringstoets (wettelijk verplicht), je gaat akkoord met onze voorwaarden en zorgt dat wij de benodigde documenten krijgen.
  • Stap 5: Zodra je alle benodigde documenten hebt ge-upload vragen wij de hypotheek voor je aan bij de hypotheekverstrekker.
  • Stap 6: Je krijgt van ons de hypotheekofferte en zorgt dat wij die getekend terug krijgen.
  • Stap 7: We houden contact met elkaar tot je dossier compleet en beoordeeld is en naar de notaris is verstuurd.

Transparantie

Sinds 2013 is het niet meer mogelijk om de kosten van een hypotheekadvies door te berekenen in de provisie, waardoor duidelijk is hoeveel je betaalt voor een advies van een hypotheekadviseur. Hierdoor zijn de kosten van een hypotheekadvies een stuk transparanter geworden en kunnen consumenten de kosten van hypotheekadviseurs makkelijker met elkaar vergelijken. Daarnaast is het mogelijk om het advies overslaan en zelf te bepalen welke hypotheek je afsluit. Met name voor een relatief eenvoudige annuïteitenhypotheek, waarbij je meteen begint met het aflossen van een hypotheek, is een consult bij een hypotheekadviseur niet altijd nodig.

Ben jij geschikt voor een execution only-hypotheek?

Als je een hypotheek wilt afsluiten moet je je huidige en je toekomstige financiële situatie kunnen beoordelen. Normaal gesproken bekijkt een hypotheekadviseur of het verstandig is om een hypotheek af te sluiten en welke hypotheek voor jou het voordeligst is. Bij een execution only-hypotheek moet je dat zelf doen. Je kan je bijvoorbeeld afvragen of je een hypotheek kunt veroorloven en of het een goed idee is om een hypotheek af te sluiten. Daarnaast is het verstandig om te bedenken of je de hypotheek nog kunt dragen als je werkloos bent, als je gaat scheiden of als je door arbeidsongeschiktheid niet meer kunt werken.

Heb je genoeg kennis om te beoordelen welke hypotheek bij je past?

Als je een hypotheek wilt afsluiten zonder advies dan zijn jij en je eventuele partner verplicht om een test te maken. De test beoordeelt of je genoeg kennis hebt om een hypotheek af te sluiten zonder advies. Slaag je voor de test? Dan kan je de hypotheek online afsluiten.

Toch zijn Autoriteit Financiële Markten (AFM), de Consumentenbond en de Vereniging Eigen Huis (VEH) niet heel blij dat er een hypotheek afgesloten kan worden zonder de tussenkomst van een hypotheekadviseur. Zij zijn van mening dat consumenten er niet voldoende van bewust zijn dat het afsluiten van een hypotheek risico’s met zich mee brengt, schrijft De Telegraaf.

Kosten afsluiten van een hypotheek

Het afsluiten van een hypotheek is niet geheel gratis, ook als je er voor kiest om geen hypotheekadviseur in te schakelen. ABN AMRO rekent bijvoorbeeld € 850,- als je een execution only-hypotheek bij ze afsluit. Hypotheek24.nl rekent hier € 650,- voor. Op de website van Hypotheek24.nl kan je gebruik maken van alle berekentools om te bekijken of en welke hypotheek bij je past. Zo kun je heel eenvoudig je maandlasten voor je hypotheek berekenen. Kom je er niet uit? Dan helpen wij je graag. Je kunt met ons bellen (020- 26 11 666), e-mailen (info@hypotheek24.nl) of chatten. De chatfunctie vind je op onze website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *