Waarschuwing van alarmcentrales: voorkom zorgkosten

Vakantiegangers in het buitenland moeten opletten. Afgelopen maandag luidde verschillende partijen in de reisbranche in het NRC Handelsblad voorzichtig de noodklok over hoog oplopende zorgkosten bij mensen op vakantie. Zelfs als je aanvullend verzekerd bent voor zorgkosten in het buitenland, kunnen de rekeningen flink oplopen. Dit komt omdat je via de basisverzekering verzekerd bent voor spoedeisende hulp tegen het Nederlandse tarief. Dat landen als bijvoorbeeld Amerika hogere tarieven rekenen mag wellicht bekend zijn, maar ook Turkije en Spanje staan op het lijstje van dure landen. ‘Neem altijd een reisverzekering,’ zegt de Consumentenbond dan ook. 

zorgkosten buitenland

‘800.000 euro’

In het artikel noemt de ANWB Alarmcentrale een voorbeeld van een 18-jarige vrouw die in Jamaica hersenvliesontsteking kreeg. Omdat ze daar niet kon worden behandeld, werd ze per ambulancevliegtuig overgebracht naar Miami. Daar werden enkele vingers en tenen afgezet, ze overleefde het maar net. Vervolgens werd ze overgebracht naar Groningen. Als deze vrouw geen reisverzekering had gehad, waren de kosten opgelopen tot ruim 800.000 euro, stelt de ANWB.

Nicole Bootsma van Eurocross Assistance laat optekenen waarom het verstandig is om nog een reisverzekering af te sluiten: ‘Ook dan kun je in het ziekenhuis terechtkomen. En in bijvoorbeeld Suriname is de zorg erg duur. Wij regelen dan wel een vlucht terug, maar wel op kosten van de reiziger. Het sneue is dat dat vaak mensen zijn die het al niet zo breed hebben en dan bezuinigen op hun reisverzekering.”

Dure landen

Verrassend genoeg worden Turkije en Spanje genoemd als landen waar de zorg vaker duurder is. In het geval van spoedeisende hulp tijdens de vakantie, kan in deze landen de rekening achteraf dus flink tegenvallen. Dit komt omdat in Turkije en Spanje je regelmatig gedelegeerd wordt naar dure privé-klinieken. En wie om acute zorg verlegen zit, zal niet altijd even kritisch zijn. Zowel de ANWB en Eurocross, als onze eigen blogger Juul, raden je dan ook aan om in een noodgeval altijd direct de alarmcentrale te bellen.

Vier tips bij zorgkosten

Het NRC geeft ook nog eens vier tips, een mooie aanvulling op ons lijstje. Deze kan je vinden in het artikel op ZorgKiezer.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *